Έντυπο: Σπινθήρ

ID6
ΤίτλοςΣπινθήρ
Υπότιτλος/οιΕγκυκλοπαιδικόν εικονογραφημένον περιοδικόν: Αφιερωθέν εις την Α. Β. Υψηλότητα τον πρίγκιπα Γεώργιον της Ελλάδος, Ύπατον Αρμοστήν εν Κρήτη
Εξώφυλλο
Έναρξη έκδοσης1902-01-01
Λήξη έκδοσης1902-12-31
Τόπος έκδοσηςΧανιά
ΓλώσσαΕλληνικά
Κατηγορία ΕντύπουΠεριοδικό
Κατηγορία Γυναικείου ΠεριοδικούΓυναίκα εκδότρια - γενικό κοινό
Εκδοτικός ΟίκοςΤυπογραφείο Νομικής (Αθήνα) και Γραφεία «Σπινθήρος» εν Χαλέπα (Χανιά)
Συχνότητα έκδοσηςΜηνιαίο
Σχήμα σελίδας8
Ψηφιακό Αποθετήριο Κυψέλης
Άλλες Βιβλιοθήκες

Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου (διατίθεται και ηλεκτρονικά)

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (έντυπη μορφή, όλα τα τεύχη δεμένα σε έναν τόμο)

ΓΑΚ Χανίων (ελλιπής η σειρά των τευχών)

Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.- Συλλογή Χαριτάτου)

Περιγραφή

Το περιοδικό «Σπινθήρ», όπως αναγράφεται και στο εξώφυλλό του, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό εικονογραφημένο περιοδικό «αφιερωθέν εις την Α.Β. Υψηλότητα τον πρίγκηπα Γεώργιον της Ελλάδος, ΄Υπατον Αρμοστήν εν Κρήτη». Εκδίδεται στα Χανιά της Κρήτης από τον Ιανουάριο του 1902 έως τον Δεκέμβριο του 1902, για 12 συνεχείς μήνες. Ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του περιοδικού είναι η Αρτεμισία Ι. Λανδράκη και τα γραφεία του περιοδικού βρίσκονται στη συνοικία Χαλέπα Χανίων. Η ετήσια συνδρομή, η οποία αναγράφεται στο εξώφυλλο κάθε τεύχους είναι έξι (6) χρυσά φράγκα. Σαφείς πληροφορίες για τα γεωγραφικά όρια κυκλοφορίας του «Σπινθήρα» δεν υπάρχουν. Μόνο σε μία ανακοίνωση της διευθύντριας του περιοδικού αναφέρονται συνδρομητές στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Στα τρία (3) πρώτα τεύχη του περιοδικού αναφέρεται ότι εκδίδεται την 15η κάθε μηνός, ενώ στα υπόλοιπα εννιά (9) δεν αναγράφεται η ημερομηνία κυκλοφορίας του, αλλά μόνο ο μήνας. Κάθε ένα από τα δώδεκα (12) τεύχη αριθμεί 16 σελίδες, με συνεχή αρίθμηση από το πρώτο έως το δωδέκατο τεύχος (σελίδες: 1-192). Αρίθμηση στην πρώτη, στη δεύτερη και στην τελευταία σελίδα κάθε τεύχους δεν αναγράφεται, αλλά εννοείται εύκολα από την υπόλοιπη κανονικά αναγραφόμενη σελιδαρίθμηση. Το περιοδικό έχει σχήμα 8ο (29,5 x 20). Το εξώφυλλο κάθε τεύχους έχει την ίδια δομή – απεικόνιση. Οι μόνες διαφορές που παρατηρούνται είναι η διαφορετική σε κάθε τεύχος ξυλογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο και η αλλαγή του πλαισίου στον πίνακα περιεχομένων μετά τα έξι (6) πρώτα τεύχη. Τα έξι (6) πρώτα τεύχη του εκδίδονται στην Αθήνα, στο τυπογραφείο της «Νομικής», ενώ τα υπόλοιπα έξι (6) εκδίδονται στα Χανιά στο τυπογραφείο «Τύποις Προόδου». Τα θέματα που περιέχονται σε κάθε τεύχος του περιοδικού αναγράφονται χωρίς αρίθμηση στο εξώφυλλο, σε πίνακα περιεχομένων. Οι συντελεστές και οι συνεργάτες του περιοδικού είναι οι περισσότεροι άνδρες και λιγότερες γυναίκες. Τα ονόματά τους αναγράφονται στον κατάλογο περιεχομένων, στο εξώφυλλο. Μερικοί από τους συνεργάτες ανήκουν στο γνωστό πνευματικό κόσμο της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Μυστριώτης, η Καλλιρρόη Παρρέν, ο Στ. Μαρτζώκης, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης. Οι περισσότεροι όμως δεν είναι ευρέως γνωστοί. Στο οπισθόφυλλο του δωδέκατου τεύχους αναγγέλλεται στους συνδρομητές η «προσωρινή» διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ή ένδειξη συνέχισης της κυκλοφορίας του αργότερα (ο Τωμαδάκης τη χαρακτηρίζει οριστική).

Σχόλια
Αναφορές/Βιβλιογραφία

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Αποστολή, Πέρσα. «Η γυναικεία εκδοτική δραστηριότητα (περιοδικά λόγου και τέχνης 1900-1940): Η περίπτωση της Αρτεμισίας Λανδράκη και της Κορνηλίας Πρεβεζιώτου». Στο Λόγος Γυναικών. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, επιμέλεια Βασιλική Κοντογιάννη, 205-250. Αθήνα: Ε.Λ.Ι.Α., 2008.

Δαλακούρα, Κατερίνα. «Γυναικεία εκδοτική δραστηριότητα στον οθωμανικό χώρο: Το φαινόμενο, οι προεκτάσεις και η πορεία του». Ημερίδα με θέμα Κυψέλη: Ψηφιακή ερευνητική βάση δεδομένων. Ο γυναικείος Τύπος στον Οθωμανικό χώρο (1845-1922). 28 Νοεμβρίου 2015, Ρέθυμνο. http://cms.fks.uoc.gr/kypseli/

Dalakoura, Katerina. “Women and Publicity: The Emergence and Course of Women’s Press in Ottoman Context”. International Exhibition & Conference Women’s Press - Women of the Press. Women’s Periodicals and Women Editors in the Ottoman Space. University of Crete & Hellenic Open University. 9-11 November 2018, Rethymno.

Dalakoura, Katerina. “Ottoman Women’s Press in Historical Research: State of the Art and Historiographical Issues”. International Exhibition & Conference Women’s Press - Women of the Press. Women’s Periodicals and Women Editors in the Ottoman Space. University of Crete & Hellenic Open University. 9-11 November 2018, Rethymno.

Σύρρος, Σωτήρης. «Το περιοδικό «Σπινθήρ» (1902)». Ημερίδα με θέμα Κυψέλη: Ψηφιακή ερευνητική βάση δεδομένων. Ο γυναικείος Τύπος στον Οθωμανικό χώρο (1845-1922). 28 Νοεμβρίου 2015, Ρέθυμνο.

Τωμαδάκης, Βασίλειος. Φρ. «Αρτεμισία Λανδράκη Ντώκου εκδότρια στα Χανιά το 1902 του πρώτου υπό τον τίτλο «Σπινθήρ» Κρητικού εγκυκλοπαιδικού περιοδικού». Νεοελληνικόν Αρχείον. τ. Γ΄. Αθήνα: [χ.ο.], 1987, σ. 205-250.


Σημείωση: Η περιγραφή του εντύπου έχει στηριχθεί (πρωτίστως) στη μελέτη του ίδιου του εντύπου και στην υπάρχουσα δευτερογενή βιβλιογραφία.

Showing 1-20 of 187 items.

Άρθρα του Σπινθήρ

#IDΤίτλοςΥπότιτλος/οιΈντυποΣτοιχεία βιβλιογραφικής αναφοράςΠερίληψηΠρωτότυποΜεταφρασμένοΤίτλος πρωτότυπου (για μεταφρασμένο)Γλώσσα πρωτότυπουΣυγγραφέας πρωτότυπου (για μεταφρασμένο)Σχόλια
12667Διάταγμα περί αδείας προς έκδοσιν περιοδικού "Σπινθήρ"Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 2</p>

Άδεια για την έκδοση του περιοδικού, την οποία υπογράφει ο Ύπατος αρμοστής στην Κρήτη Γεώργιος.

ΝαιΕλληνική

Δημοσιεύεται στο 1ο τεύχος, στην 1η σελίδα μετά το εξώφυλλο και αποτελεί μια "ενότητα" μαζί με το άρθρο "Αφιέρωσις προς την Α. Β. Υψηλότητα τον Πρίγκιπα Γεώργιον της Ελλάδος, ύπατον αρμοστήν εν Κρήτη" και το προγραμματικό σημείωμα που ακολουθεί, "Το πρόγραμμά μας".

22668Αφιέρωσις προς την Α. Β. Υψηλότητα τον Πρίγκιπα Γεώργιον της Ελλάδος, ύπατον αρμοστήν εν Κρήτη Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 3</p>

Πρόκειται για εγκώμιο προς τιμήν του πρίγκιπα Γεώργιου, καθώς και αφιέρωση της έκδοσης του περιοδικού σε αυτόν. Η εκδότρια εναποθέτει ελπίδες στον πρίγκιπα Γεώργιο για εθνική αποκατάσταση, ένωση με την Ελλάδα.

ΝαιΕλληνική
32669Το πρόγραμμά μαςΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 4-5</p>

Η εκδότρια ευχαριστεί τους συνδρομητές και δηλώνει ότι θα πραγματεύεται φιλολογικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά αρχαιολογικά και «ενίοτε» επιστημονικά ζητήματα. Θα αντιταχθεί σε τετριμμένο είδος περιοδικού «διαπλάσεως παίδων» (υπον. κατά Ξενόπουλου). Θα ακολουθήσει μέση οδό, συνδυασμό σοβαρού και ελαφρού περιεχομένου. Πρώτο έργο γυναίκας εκδιδόμενο στην Κρήτη. Συνεισφορά γυναίκας στην πνευματική ζωή. Δεν επιδιώκει τη γυναικεία χειραφέτηση, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων. Δεν θα ασχοληθεί μόνο με γυναικεία θέματα, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στη μόρφωση, δε θα εξάψει «παράλογες γυναικείες απαιτήσεις».

ΝαιΕλληνική
42670ΣπινθήρΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 5-6</p>

Εγκώμιο για την έκδοση του Σπινθήρα. Μεταξύ άλλων ο Σπινθήρ θα αντιμετωπίσει τις προλήψεις κατά των γυναικών, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μέσο για την πνευματική ανάπτυξη των γυναικών της Κρήτης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

ΝαιΕλληνική
52671Κρήτης Ενεστώς και ΜέλλονΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 6-7</p>

Το παρόν άρθρο επισημαίνει το διαρκές ελληνικό αγωνιστικό πνεύμα της Κρήτης, τις κακουχίες της Ενετοκρατίας, τη μεταβατική εποχή προσδοκίας της ένωσης με την Ελλάδα. Η Κρήτη αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικότητας προς όλους τους αλύτρωτους Έλληνες. Ο Νεοκλής Καζάζης εκφράζει τη βεβαιότητα επίλυσης του Κρητικού ζητήματος, συγχαίρει τη Λανδράκη για το «Σπινθήρα» και δηλώνει πρόθυμος συνεργάτης.

ΝαιΕλληνική
62672Ένα άρωμα Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 7</p>ΝαιΕλληνική
72673Φαύστος (Τραγωδία Γκαίτε)Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 7</p>ΝαιΓερμανικήJohann Wolfgang von Goethe
82674Οι αρκολέοντες της ΚρήτηςΤη δεσποινίδι Αρτεμισία ΛανδράκηΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 8-11</p>

Ανάμνηση των κρητικών επαναστάσεων εν αναμονή της ένωσης. Πρωταγωνιστές με ονόματα βυζαντινά, νεοελληνικά, αρχαΐζοντα. Ο επαναστάτης Αρκολέων κατάγεται από παλιά κρητική γενιά, της οποίας την εμφάνιση ο συγγραφέας εντοπίζει στον 9ο μ.Χ. αιώνα επί ανάκτησης της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά και τους Άραβες, ενώ παρακολουθεί την πορεία της μέσα από έγγραφες μαρτυρίες ως το τέλος του 16ου αι.

ΝαιΕλληνική
92675Εικόνα Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 9</p>

Η είσοδος εις μοναστήριον. Έργον Melle Jeanne Rongier.

102676Το καλόν εν τη φύσει. Δεσμός μεταξύ τέχνης και καλού. Ζωγραφική και ΓλυπτικήΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 11-12</p>

Στη φύση υπάρχει το "καλόν" (ωραίο) και διάφορες αντιλήψεις γι' αυτό. Η ποίηση είναι η ανώτερη μορφή τέχνης. Η ζωγραφική, η γλυπτική και η αισθητική τους λειτουργία.

ΝαιΕλληνική

Το άρθρο εντάσσεται στη στήλη Καλλιτεχνικαί γραμμαί που τοποθετείται και ως υπέρτιτλός του.

112677Δύο λέξειςΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 12</p>

Η Κρήτη μεταβαίνει από την εποχή των αγώνων στην εποχή της καλλιέργειας του πνεύματος. Η πνευματική ζωή πρέπει να αναπτυχθεί. Ο "Σπινθήρας" είναι ένα από τα πρώτα βήματα.

ΝαιΕλληνική
122678Ηθοποιοί και θεατρίνοιΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 13-14</p>

Η αναγνώριση της αξίας του θεάτρου από τον Βασιλιά αποκατέστησε κοινωνικά το έργο του ηθοποιού. Οι διώξεις κατά του θεάτρου από την εκκλησία έφεραν σε δυσμενή θέση τους ηθοποιούς, οι οποίοι κατείχαν περίοπτη κοινωνική θέση κατά την αρχαιότητα. Η αποκατάστασή τους αποτελεί απόδειξη ανάπτυξης του πολιτισμού.

ΝαιΕλληνική
132679Στο λευκό σου μαντήλιΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 14</p>ΝαιΕλληνική
142680Άκλαυτος...;Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 14-15</p>ΝαιΕλληνική
152681Η σύγχρονος ποίησιςΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 15</p>

Το άρθρο αναφέρεται στη σύγχρονη ποίηση που αναδύθηκε από την εμφάνιση μιας νέας λογοτεχνικής σχολής, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα την ποίηση του Βαλαωρίτη, του Ζαλοκώστα, του Παπαρρηγόπουλου, του Βασιλειάδη και του Αχιλλέα Παράσχου.

ΝαιΕλληνική

Το παρόν άρθρο εντάσσεται στη στήλη Από τας σκέψεις μου που τοποθετείται και ως υπέρτιτλός του.

162682Ποιητικαί αναμνήσειςΣπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 16</p>

Η Λανδράκη αναπολεί όμορφες στιγμές που της προσφέρει η ποίηση.

ΝαιΕλληνική
172683[Προς υποψήφιους συνδρομητές]Σπινθήρ<p>Τχ. 1 (1902), σ. 16</p>

Ενημέρωση όσων έχουν λάβει το 1ο τεύχος του περιοδικού και δεν επιθυμούν να εγγραφούν ως συνδρομητές/-τριες να το επιστρέψουν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, που ορίζεται, διαφορετικά θα θεωρούνται συνδρομητές/-τριες

ΝαιΕλληνική
182684Διαφήμιση Σπινθήρ<p>Τχ. 2 (1902), σ. 18</p>Ελληνική

Διαφήμιση που αφορά σε βιβλία. Υπό του "Σπινθήρος" αγγέλονται βιβλία, ων αντίτυπον ήθελε σταλεί εν τη διευθύνσει.

192685Η ιστορία της Ελλάδος είναι παρεμφερεστάτη προς την Προμηθηϊδα του ΑισχύλουΣπινθήρ<p>Τχ. 2 (1902), σ. 19-20</p>ΝαιΕλληνική
202686Η κρητική βουλή και αι γυναίκεςΣπινθήρ<p>Τχ. 2 (1902), σ. 21</p>

Η Καλλιρόη Παρρέν επισημαίνει ότι οι βιοτικές ανάγκες και οι κοινωνικές συνθήκες προβάλλουν την ανάγκη να ψηφιστούν νόμοι που θα προστατεύουν τη γυναίκα. Ειδικότερα, νόμοι με μορφωτικό και εξανθρωπιστικό περιεχόμενο θα προετοιμάζουν την γυναίκα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της ως μητέρας και ως συζύγου.

ΝαιΕλληνική
Showing 1-1 of 1 item.

Συντάκτης/τρια του Σπινθήρ

#Συντάκτης/τρια
1Λανδράκη, Αρτεμισία
Showing 1-1 of 1 item.

Ιδιοκτήτης/τρια του Σπινθήρ

#Ιδιοκτήτης/τρια
1Λανδράκη, Αρτεμισία
Showing 1-2 of 2 items.

Είδος Περιοδικού

#ΈντυποΕίδος Περιοδικού
1ΣπινθήρΛογοτεχνικό Περιοδικό
2ΣπινθήρΠοικίλης ύλης
Showing 1-1 of 1 item.

Εκδότης/τρια του Σπινθήρ

#Εκδότης/τριαΈντυπο
1Λανδράκη, ΑρτεμισίαΣπινθήρ